Simpozij projekta Moderne misleće žene – ŽENE I KOMUNIZAM

                                       

SIMPOZIJ

Istraživačkoga projekta Moderne misleće žene: intelektualni razvoj žena u Hrvatskoj 20. stoljeća

 

ŽENE I KOMUNIZAM – Hommage Lydiji SKLEVICKY

 

 

U posljednjem desetljeću primjećuje se porast zanimanja za istraživanje odnosa žena i komunizma, odnosno za revalorizaciju uloga društvenih i političkih aktivistkinja i ženskih organizacija u komunističkoj Jugoslaviji, ali i u ostalim bivšim komunističkim zemljama u regiji. Ovim simpozijem želimo iznova vrednovati ulogu Lydije Sklevicky (1952-1990) u postavljanju temelja za proučavanje iskustva žena u komunističkome režimu i potaknuti raspravu o novim doprinosima u istraživanju ženskih aktivnosti u komunizmu.

Pozivamo stručnjake/inje koji/e se zanimaju za povijesna, antropološka, sociološka i druga istraživanja ovih fenomena da nam do 22. ožujka pošalju kratke sažetke svojih izlaganja e-poštom na: feldman.andrea@gmail.com, mari.kardum@gmail.com

Smatramo poticajnim pokušati u raspravi odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko je važan fenomen autonomije u istraživanju ženske povijesti socijalizma? Je li mogućnost samostalnoga, neovisnoga djelovanja ključan element kojim se pojave i odnosi žena prema državnom socijalizmu smatraju feminističkima? Je li položaj žena u socijalističkom društvu odražavao uspješno provođenje državnih politika s najviših mjesta u društvenoj hijerahiji, ili lažnu univerzalnost tzv. rješenja “ženskog“ pitanja? Jesu li političke i ekonomske pojave postsocijalizma osnova za reviziju, odnosno za pozitivnije interpretacije odnosa države prema „ženskom pitanju“?

 

Simpozij će se održati 7. svibnja 2020., na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

https://networks.h-net.org/node/73374/announcements/5862382/cfp-symposium-women-and-communism-yugoslavia

Ovaj projekt u cijelosti financira Hrvatska zaklada za znanost projektom broj IP-2018-01-3732.